tiistai 10. lokakuuta 2017

Vauva 0-3kk

Ehkä olisi aika kirjoittaa jotain näistä ekoista kuukausista. Vauva on tämän viikon lauantaina 12 viikkoa. Tosi usein unohdan, että vauva on vasta näin pieni koska tää pari kuukautta tuntuu puolelta vuodelta.

Ensimmäisen viikkonsa vauva vaan nukkui. Ihan uskomatonta, söi ja nukahti taas. Ehdin jo juhlia, että tuliko meillekin nyt tällainen helppo vauva mitä aina sanotaan, että vastasyntyneet on; syö ja nukkuu. 

Joo ei. Toisella elinviikolla kuin salamana yhtenä päivänä homma vaan muuttui. Se oli vielä tietenkin se päivä kun meille oli tulossa valokuvaaja ottamaan new born- kuvia. Eli just sillon kun pitäs vaan nukkua ja syödä niin meillä huudettiin ja oksennettiin kaaressa mun päälle. Ai jumankauta. Siitä se ajatus sitten vauvalla ilmeisesti lähti. Joka ilta klo 19-22 istuin jumppapallolla huutava vauva sylissä. Selkä jumissa ja hiessä kodinhoitohuoneessa. 

Hyvin äkkiä kun vauva oli 3 viikkoinen käytiin jo lääkärissä koska meidän mielestä vauvalla oli refluksia - kurkkuun nousi tavaraa ja se harmitti. Saatiin Nexium-lääkitys refluksiin. Käytin vauvaa myös pari kertaa koliikkihieronnassa ja vaihdettiin korvike maitoallergisten Pepti 1:seen. Nämä toimenpiteet auttoivat muutamassa viikossa, mutta hyvin pitkälti eka 1,5kk vietettiin joka ilta jumppapallon päällä.

Sitten siinä ennen 2kk ikää aloin kiinnittää huomioita vauvan rytmiin - syönnin jälkeen hän jaksoi olla pirteänä noin 1,5h. Sitten aloin nukuttaa vauvaa. Olin tämänkin jotenkin unohtanut ja ajatellut vain että kyllä se vauva nukkuu kun sitä nukuttaa. No niinhän ne vastasyntyneet tekee mutta ei enää sen alkuvaiheen jälkeen - sitten vauvaa pitää auttaa uneen. Iltahuudot väheni tämän jälkeen ihan merkittävästi. Sillä että vauvaa yrittää nukuttaa päivän aikana mahdollisimman paljon ehkäistään sitä ettei väsymys menee illalla yli. 

Nyt kun vauva on kohta jo 3kk niin meillä menee pääsääntöisesti ihan ok. Vauva on yleensä tyytyväinen, jaksaa puuhata yksikseen leikkimatolla. Viime viikkoina on ollut ihmeellistä taistelua syömistä ja nukkumista vastaan. Se on kyllä näillä pienillä ihmeellistä kun välillä on tosi hyviä päiviä että nukahdetaan helposti ja välillä taas päiviä ettei missään ole hyvä. Tossa oli melkein viikon ajan myös tosi hyviä öitä, että nukku 6 h putkeen, mutta turha oli näköjään niitäkään juhlia koska taas on palattu samaan 3-4h välein heräilyyn. Vauva ryhtmi on se, että menee yöunille yleensä klo 21 ja eka syöttö on siinä 01-02 ja seuraava 05 aikaan. Jos käy huonosti herää jo klo 6 ja jos käy hyvin niin nukkuu noin klo 7 saakka. 

Toinen ihmeellisyys on vauvojen aamuyöt - miksi sieltä 04 lähtien alkaa ähläys? No kai niillä on se uni kevyempää aamuyöstä, mutta jännä on tällä meidän neidillä sekin et saattaa ählätä vaikka klo 04-05 mut sit nukkua ihan hiljaa aamu seittämältä. Jotenkin jos pääsee sen ähläysvaiheen ohi niin uni on taas aamulla parempaa. 

Yritin viime viikolla vaihtaa Pepti maitoa Omneoon mutta ei tuntunut onnistuvan. Heti oli ihme itkeskelyä yöllä joten lopetin kokeilun lyhyeen. Ehkä tässä täytyy odottaa sinne 4kk:teen jos suolisto sitten alkaisi kestämään. Aiotaan aloittaa kiinteiden maistelu ja velli nyt 3kk:na. Saas nähdä mitä siitä tulee. Toivon että tästä olisi apua öihin ja siihen että syöttövälit pitenisi ja kiinteämpi ruoka auttaisi refluksiin. On nyt saatu Nexium-lääke puolitettua mutta se pitäisi saada kokonaan pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti